Slim naar de ZOO. Ontdek de route die het beste bij je past .

Veelgestelde vragen


Prijzen/Betalen

 • Hoeveel kost een bezoek aan ZOO Antwerpen?

  Bekijk het overzicht van de tarieven.

 • Hoe kan ik betalen?

  Aan de kassa en in het park kan je betalen met:

  • cash geld,
  • bancontact
  • kredietkaart (Visa, Mastercard, American Express, Diners Club)
  • leden van de gezinsbond kunnen aan de inkomkassa betalen met het saldo op hun lidkaart
  • ecocheques, sport- en cultuurcheques en maaltijdcheques

  Ecocheques*, sport- en cultuurcheques, maaltijdcheques**

    Papier Elektronisch 
  Sodexo Eco Pass* Eco Pass*
    Cultuurpass* Lunchpass**
  Edenred Ecocheques Ticket Restaurant**
    Supreme award  
    Sport & cultuur  

  De toegangstarieven zijn vrijgesteld van btw, en kunnen onderhevig zijn aan wijzigingen.

  * Enkel aan de inkomkassa.
  ** Enkel in de horeca punten.

  Koop hier je dagtickets online

 • Kan ik een factuur krijgen?

  Je kassaticket is een geldig betaalbewijs voor je boekhouding. Wil je toch een factuur voor voldaan? Dan kan je een aanvraagformulier voor ‘factuur voor voldaan’ bekomen aan de kassa (€ 5,00) of neem vóór je bezoek contact op met ons salesteam B2B op 03 224 89 36.

 • Hoe kan ik een cadeaubon kopen?

  Wij bieden cadeaubonnen aan vanaf 25 euro. Je kan een cadeaubon als volgt verkrijgen:

  • dagelijks aan onze kassa's en de ledendienst van ZOO Antwerpen,
  • bestel je cadeaubon online en betaal in alle veiligheid. Je cadeaubon wordt binnen 2 werkdagen per post opgestuurd.
  • Bestellen kan ook via overschrijving op rekening BE23 7755 9575 1991 met vermelding ‘cadeaubon’. Wij sturen dan een bon ter waarde van het betaalde bedrag naar het adres dat op de overschrijving vermeld staat. Indien de bon naar een ander adres gestuurd mag worden, dan kan je dat in de mededeling vermelden. Gelieve te rekenen op een verwerkingstijd van 14 dagen. 
 • Hoe kan ik vanuit Nederland betalen per bank?

  Betalingen vanuit Nederland kunnen gebeuren op onze rekening bij Belfius – Iban: BE51 7895 8587 4762 / Bic: GKCCBEBB. Betalingen vanuit Nederland kunnen gebeuren op onze rekening bij Belfius – Iban: BE51 7895 8587 4762 / Bic: GKCCBEBB. 

Dieren en huisdieren

 • Zijn de dieren buiten bij erg koud weer?

  Bij erg koud weer kunnen onze dieren zelf kiezen of ze in hun binnenverblijf blijven of naar buiten gaan. Maar ook in hun binnenverblijven kan je de dieren natuurlijk blijven bewonderen: denk maar aan het reptielengebouw, de kleine apen, Vriesland, het Nocturama, het Aquaforum, het vogelgebouw en het aquarium. Er zijn dus, ook bij koud weer, heel wat dieren te zien in ZOO Antwerpen.

 • Ik wil graag meer info over de dieren in de ZOO

  Dat kan! Wie zich inschrijft voor onze nieuwsbrief, ontvangt de meest actuele nieuwtjes over onze dieren.

  Ook via onze verschillende social media kanalen blijf je op de hoogte:

 • Mag ik een dier mee naar huis nemen?

  Neen, onze dieren zijn geen huisdieren. Ze stellen speciale eisen voor verzorging, voedsel, huisvesting en ze zijn op enkele uitzonderingen na niet tam. Sommigen zijn zelfs ronduit gevaarlijk. Volgens internationaal gemaakte afspraken verhuizen onze dieren alleen naar andere EAZA-dierentuinen (Europese Vereniging voor Dierentuinen en Aquaria), bijvoorbeeld in het kader van een kweekprogramma.

  Wie toch graag een ‘beestig’ cadeau uit de ZOO wil meenemen, kan terecht in onze shop waar superlieve knuffeldieren wachten om te worden geadopteerd.

 • Mag ik een huisdier meebrengen?

  Neen, bezoekers mogen niet met hun huisdier in het park. Daarin moet we streng zijn, want dit kan immers gevaarlijk zijn voor de veiligheid en de gezondheid van onze eigen dieren en van onze bezoekers. We hebben ook geen kennel waar we honden kunnen opvangen. De enige uitzondering die we hier maken, is voor assistentie- of geleidehonden (bijvoorbeeld voor visueel of motorisch gehandicapten).

 • Mijn huisdier is ziek. Kan ik bij jullie terecht?

  Voor de beste zorgen van een huisdier kan je terecht bij je dierenarts.

 • Ik heb een dier dat ik graag wil schenken aan de ZOO, kan dat?

  Het is voor ons onmogelijk om dieren aan te nemen van particulieren en dit om verschillende redenen. Plaatsgebrek bijvoorbeeld, maar ook raszuiverheid of overaanbod. Om een gezonde dierenpopulatie te behouden, worden dieren bijna uitsluitend uitgewisseld tussen de EAZA-dierentuinen (Europese Vereniging voor Dierentuinen en Aquaria), en wel volgens heel stricte voorschriften. Wie een dier heeft en dat liever niet meer zelf verzorgt, gaat best naar een dierenasiel of een dierenspeciaalzaak om zich verder te informeren.

 • Mogen wij de dieren voederen?

  Al onze dieren krijgen een aangepast, evenwichtig samengesteld dieet dat streng wordt gecontroleerd door de dierenarts, de biologen en de verzorgers. Wij vragen je dan ook met aandrang om onze dieren niet te voederen. Zelfs ‘gezonde’ dingen zoals wortelen of bananen kunnen sommige dieren slecht bekomen en hun verteringssysteem helemaal in de war brengen. 

  Wij vragen je tevens om de duiven en meeuwen die vrij in ons park vliegen niet te voederen. Deze dieren dragen soms ziekten die onze bewoners op hun beurt ziek kunnen maken. Bovendien kunnen vooral meeuwen agressief worden en de bezoekers op de terrassen lastigvallen op jacht naar voedselresten.

  Zie je onze dieren toch graag eens smullen? Raadpleeg dan ons dagprogramma voor de voedermomenten! 

 • Ik wil een dier strelen, mag dit?

  De meeste dieren van de dierentuin zijn geen huisdieren maar wilde dieren. Om te vermijden dat er ongelukken gebeuren, moeten wij erg voorzichtig te werk gaan. Hoewel veel dieren er niet erg gevaarlijk uitzien, kunnen ze omwille van hun kracht en hun gewicht toch accidenten veroorzaken. Onze verzorgers zijn speciaal opgeleid om met deze dieren om te gaan en beperken het directe contact zoveel mogelijk.

 • Waar kan ik meer te weten komen over de onderzoeksprojecten van de ZOO wetenschappers?

  Hier vind je meer info over het CRC (Centre for Research and Conservation) en haar activiteiten. Deze wetenschappelijke cel is een belangrijk onderdeel van de KMDA. De CRC medewerkers verrichten wetenschappelijk werk in ZOO Antwerpen en in Planckendael maar eveneens ‘in situ’, ter plekke in het buitenland (bijvoorbeeld BioBrasil, het project rond de goudkopleeuwaapjes in Brazilië). Het CRC kan op internationale faam en erkenning rekenen.

 • Kan ik met een gekwetste vogel of gekwetst wild dier in ZOO Antwerpen terecht?

  Wij zorgen er uiteraard voor dat de dieren in onze parken zo optimaal mogelijk verzorgd worden. Helaas is het niet mogelijk om daarnaast huisdieren van particulieren of gekwetste wilde dieren te verzorgen. Je kan steeds terecht bij één van de erkende Opvangcentra voor Vogels en Wilde Dieren (VOC), overkoepeld en ondersteund door Vogelbescherming Vlaanderen. Deze centra staan in voor de opvang, de verzorging en de revalidatie van inheemse, wilde vogels, zoogdieren en reptielen/amfibieën. Op de website van het VOC vind je een lijst met alle contactgegevens van de verschillende centra. 

Praktisch

Groepen

Abonnementen

 • Hoe vernieuw ik mijn abonnement?

  Als je al lid bent en je hebt al digitale lidkaarten, dan kan je je abonnement eenvoudig verlengen

  Verleng online

  1. Ga naar www.zooantwerpen.be/verleng
  2. Hou je abonnementskaart bij de hand en log in.
  3. Klik op ‘verlengen’ achter je ZOO/Planckendael abonnement, daarna op ‘bevestigen’
  4. Had je vorig jaar parking en wens je deze te verlengen? Klik dan op ‘verder winkelen’, vervolgens op ‘verlengen’ bij het artikel Parking Planckendael en ‘bevestigen’
  5. Je kunt online betalen door op ‘doorgaan’ te klikken.

  Wij verlengen de geldigheidsduur met een jaar. De chip in je digitale lidkaart wordt geactiveerd en je behoudt je huidige digitale kaart. Je krijgt enkele dagen na ontvangst van de betaling een bevestigingsbrief. Indien je een parkingabonnement betaalde, wordt dit ook geactiveerd op je digitale lidkaart. Je kan de slagbomen van de parking in Planckendael openen door de digitale kaart te scannen aan de slagboom.

  Bij onze ledenservice

  Je kan ook zelf naar onze ledenservice komen. Je hoeft geen pasfoto's mee te brengen. Wij nemen ter plaatse een digitale foto. Indien je een gezinsabonnement neemt, wordt hetzelfde gedaan voor aanwezige gezinsleden. Wij maken dan ook voor hen een persoonlijk pasje. De extra voordelen van het abonnement (korting bij andere parken, gratis toegang) kan je gebruiken van zodra iedereen een eigen DIGITALE pasje heeft.

  Aan de automaten aan de ingang van het park

  Duid op de automaat de knop 'abonnees' aan en volg de opgegeven procedure. Snel en eenvoudig. Let op: je kan enkel bij de automaat verlengen als er niets wijzigt aan je gezinssituatie tov het jaar voordien.

 • Hoe kan ik een abonnement aankopen?

  Ben je nog geen lid, dan kan je je abonnement op volgende manieren aanvragen.

  Bestel online

  Vraag je abonnement aan online en betaal in alle veiligheid.

  Via onze ledendienst

  Ga langs bij onze ledendienst in ZOO Antwerpen of Planckendael. Wij maken ter plaatse foto's van elk gezinslid. De betaling gebeurt ter plaatse. Er zijn verschillende betaalmogelijkheden. Je kan je abonnementskaarten onmiddellijk meenemen.

  Gezinsleden die niet aanwezig kunnen zijn, komen bij hun eerstvolgende bezoek langs om hun kaart te laten maken. Je kan ook de identiteitskaart van de afwezige personen meenemen, dan wordt die foto overgenomen voor de abonnementskaart.

  Vragen?

  Gebruik het contactformulier en wij nemen zo snel mogelijk contact op. Je kan onze ledendienst ook telefonisch bereiken:

  ZOO Antwerpen: 03 202 45 63
  Planckendael: 015 45 09 26

 • Moet ik pasfoto's meebrengen voor een nieuw abonnement?

  Je hoeft geen pasfoto's mee te brengen. Wij nemen ter plaatse een digitale foto. Indien je een gezinsabonnement neemt, wordt hetzelfde gedaan voor aanwezige gezinsleden. Gezinsleden die bij je eerste bezoek niet aanwezig zijn, kunnen later binnenspringen of via de website een pasfoto toevoegen. Wij maken dan ook voor hen een persoonlijk pasje. De extra voordelen van het abonnement (korting bij andere parken, gratis toegang) zijn enkel geldig op vertoon van je persoonlijke ZOO abonnement.

 • Kan ik als grootouder een abonnement kopen en mijn kleinkind meenemen?

  Als grootouder is het mogelijk om voor uzelf en eventueel uw partner een abonnement aan te kopen. Bekijk onze verschillende abonnementsformules.

  Met een geldig abonnement kan u aan onze kassa en ledendienst, en dit zowel in de ZOO als in Planckendael, terecht voor een kleinkinderkaart.

 • Mijn kind is net 3 jaar geworden. Heeft hij/zij een eigen pasje nodig?

  Kinderen vanaf 3 jaar hebben een eigen pasje nodig.

  Mail ons de naam en geboortedatum van je kindje door: ledendienst@kmda.org. Nadien kan je inloggen via de website en zo een foto opladen. Wij sturen dan de digitale kaart toe.

  Je kan hiervoor bij je eerstvolgend bezoek aan ZOO Antwerpen ook bij de ledendienst terecht. Wij maken dan graag een extra kaartje bij. We werken met digitale kaartjes, dus nemen we de foto ter plaatse.

 • Moet ik mijn adreswijziging doorgeven?

  Graag ontvangen wij je adreswijziging zodat je het ZOO magazine tijdig en op het juiste adres ontvangt. Indien je ons een mailtje stuurt met je naam, nieuw en oud adres passen wij dit aan: ledendienst@kmda.org

  Je adres wijzigen kan niet online, omdat wij uw privacy belangrijk vinden. Gelieve wijzigingen in samenstelling van het gezin ook per mail door te geven aan ledendienst@kmda.org.

 • Hoe krijg ik mijn dagtickets terugbetaald bij aankoop van een abonnement?

  Indien je een abonnement aankoopt bij de ledendienst in ZOO Antwerpen of Planckendael, wordt het bedrag van de dagtickets verrekend wanneer men het abonnement aanmaakt. De dagtickets worden enkel terugbetaald indien je het abonnement aankoopt binnen de 5 dagen na aankoop van de dagtickets en tegen afgifte van de tickets. Het terugbetaalde bedrag is maximaal de waarde van het abonnement dat je aankoopt.

  Wat moet je doen? Heel eenvoudig! Volg de volgende stappen voor een terugbetaling van je dagtickets:

  terugbetaling dagtickets

  Je kan enkel voor de personen die op je abonnement staan een terugbetaling aanvragen van je dagtickets. Bij aankoop van een gezinsabonnement voor bijvoorbeeld 2 ouders en 1 kind kunnen geen tickets voor 3 volwassenen en 2 kinderen terugbetaald worden.

 • Tot wanneer is mijn abonnement nog geldig?

  Log in en bekijk hoe lang je abonnement nog geldig is.

Werken/stage in de ZOO

 • Ik wil graag werken in ZOO Antwerpen/Planckendael/Serpentarium. Wat moet ik doen?

  Wij houden geen werfreserve bij. Je houdt best zelf onze vacatures in het oog. Op onze website(s) vind je een up-to-date overzicht van de huidige vrije functies. Indien een vacature je interesse wekt en je meent te voldoen aan de vereisten, vind je in de jobomschrijving hoe je kan reageren.

 • Ik ben student en wil graag werken in ZOO Antwerpen/Planckendael/Serpentarium. Wat moet ik doen?

  Wij schakelen jaarlijks studenten in op onze afdelingen Food Services (horeca) en Guest Services (onthaal/shops). Het is niet mogelijk om als student bij de dierenverzorging te werken! Studenten worden voornamelijk tijdens de vakantieperioden ingeschakeld.

  Vereisten:

  • Je bent minstens 18 jaar.
  • Je kunt werken volgens de 475-uren regel.

  Je kan als student spontaan solliciteren naar personeelsdienst@kmda.org met cv en motivatiebrief. Hou er rekening mee dat we veel sollicitaties krijgen en slechts een beperkt aantal studenten kunnen plaatsen.

  Let ook op:we kunnen zelden met zekerheid zeggen of we je al dan niet zullen kunnen tewerkstellen in de gevraagde periode. Vaak worden studenten pas last minute ingeschakeld. Als we toch een kans zien om je aan het werk te zetten, zullen we je zelf contacteren.

 • Kan ik stage lopen bij ZOO Antwerpen/Planckendael/Serpentarium?

  Het is mogelijk om stage te lopen bij ZOO Antwerpen, maar het aantal stageplaatsen dat wij kunnen bieden is beperkt. We vermelden daarom al dat stages bij de dierverzorging enkel kunnen in meewerkstages én blokstages (maandag tot en met vrijdag) van minimaal 4 aansluitende weken en dit voor studenten van 18 jaar of ouder.
  Stuur je aanvraag en een kopie van je cv naar personeelsdienst@kmda.org. Om de stageaanvraag goed te kunnen evalueren vragen wij dat je ons zeker de volgende informatie verschaft:

  • Het doel van je stage? Wat verwacht je van ons?
  • Je leeftijd?
  • Waar studeer je? Bij welke onderwijsinstelling?
  • Welke studierichting volg je?
  • In welk jaar van je studierichting zit je?
  • Van wanneer tot wanneer zou de stage lopen (exacte begin- en einddata graag)?

  Wij bekijken de stageaanvraag en bezorgen je zo snel mogelijk een antwoord.

 • Kan ik vrijwilligerswerk doen bij ZOO Antwerpen/Planckendael/Serpentarium?

  Het is mogelijk om vrijwilligerswerk te doen in ZOO Antwerpen, Planckendael, De Zegge of het Serpentarium. Wij zullen elke aanvraag individueel bekijken en beantwoorden. Let wel op, vanwege de wettelijke bepalingen rond vrijwilligerswerk en veiligheid op het werk, alsook de begeleiding die een vrijwilliger van onze medewerkers vereist, kunnen we niet op alle vragen positief reageren. Om in aanmerking te komen voor vrijwilligerswerk bij de dieren moet je een opleiding dierverzorging volgen of gevolgd hebben en minstens 18 jaar zijn.

  Stuur je aanvraag en een kopie van je cv naar personeelsdienst@kmda.org. Om de aanvraag goed te kunnen evalueren, vragen wij dat je zeker de volgende informatie verschaft:

  • Waarom wil je graag vrijwilligerswerk doen in de ZOO? Wat is je motivatie?
  • Waar wil je vrijwilligerswerk doen: ZOO Antwerpen, Planckendael of het Serpentarium?
  • Heb je een voorkeur voor bepaald werk (administratief, educatief, tuin, onderhoud verblijven/gebouwen …)?
  • Welke opleidingen heb je gevolgd?
  • Welke relevante werkervaringen of hobby’s heb je?
  • Hoelang zou je vrijwilligerswerk willen doen?
  • Hoeveel dagen per week ben je beschikbaar? Over welke dagen gaat het?

  Wij bekijken je aanvraag intern en bezorgen je zo snel mogelijk een antwoord.

 • Ik zou graag studies dierverzorging volgen. Kan ik die bij jullie doen? En zo niet, waar wel?

  Wij geven geen interne opleidingen dierverzorging. Het is voor ons ook moeilijk om een specifieke opleiding aan te raden. Je kan best contact opnemen met gespecialiseerde opleidingscentra, of rechtstreeks bij de verschillende scholen ten rade gaan. Hieronder geven wij enkele adressen.

  In België

  In Nederland

Scholen