Duurzaamheid

De liefde voor de natuur zit in ons DNA. Die natuur wordt ons alsmaar dierbaarder en daarom besteden we steeds meer aandacht aan duurzaamheid en ecologie. Vaak zichtbaar, maar nog vaker verborgen achter de schermen. En we blijven onszelf nog elke dag verbeteren want alles kan altijd beter.

In januari 2020 behaalde ZOO Antwerpen de Green Key, het internationaal ecolabel voor toerisme en recreatie. Met de Green Key belonen Toerisme Vlaanderen en Good Planet Belgium uitbaters van toeristische ondernemingen in Vlaanderen voor de inspanningen die ze leveren voor het leefmilieu.

Lees hieronder enkele voorbeelden van wat we vandaag al groen doen én wat we plannen voor morgen.

Groen doen, in 1.001 grote en kleine dingen
Zo tonen we ons hart voor de natuur

De KMDA heeft een wetenschapsteam in dienst waar topwetenschappers onderzoek verrichten om het leven van dieren te beschermen en verbeteren, zowel in dierentuinen als in de natuur. In Brazilië, Kameroen en de Democratische Republiek Congo hebben we al jarenlang projecten die ter plekke de natuur onderzoeken van de bedreigde goudkopleeuwaapjes, chimpansees, gorilla’s en bonobo's.

We beheren de kweekprogramma's van onder andere de okapi en kongopauw. En ons project voor het beschermen en uitzetten van de bedreigde monniksgieren in Europa krijgt wereldwijd aandacht.

De natuur dicht bij huis beschermen we in De Zegge, ons unieke, prachtige natuurgebied van 111 ha in Geel.

Wist je dat we zelfs een welzijnswetenschapper in dienst hebben? Die moet er voor zorgen dat de dieren in onze dierentuinen zich goed in hun vel voelen.

Metingen van de luchtkwaliteit tonen aan dat de ZOO Antwerpen een echte ‘zuurstofbom’ is, een van de beste plekjes om te vertoeven in de stad. Enkele honderden bomen en struiken groeien en bloeien er. Voor de Antwerpenaren betekent 'hun' ZOO een groene long van 11 hectare, midden in de stad.

Kleurige bloemen lokken in de Vlaamse Tuin insecten. Het zijn allemaal inheemse soorten, zoals de meeste éénjarigen, struiken en bomen die we aanplanten in de ZOO.

Koffie, thee, chocolade, suiker ... heel wat lekkers dat we in onze restaurants en shops aanbieden is fairtrade. Logisch, want eerlijke handel komt mens én natuur ten goede. We bestuderen voortdurend hoe we nog meer kunnen werken met fairtradeproducten.

Wat druppels of een stevige herfstbui? Hemelwater wordt opgevangen in buffers. Die zitten onder andere verscholen onder het Flamingoplein en bij de Mensapenvallei. Ook bij de geplande renovatie van het Neushoornverblijf en het Jubileumcomplex voorzien we regenwatercollectoren. Het opgevangen regenwater gebruiken we om planten water te geven, dierverblijven schoon te maken, wc's te spoelen ... Geen druppel gaat verloren.

We besteden ook permanent aandacht aan ons waterverbruik om zo weinig mogelijk leidingwater te verspillen. Zo zuiveren we het water met moderne filtersystemen en hergebruiken we bassinwater voor de besproeiing van de planten.

Plastic tasjes in onze shops zijn uit den boze. De onweerstaanbare knuffels, schattige hebbedingen en bijzondere cadeaus kunnen naar huis worden meegenomen in een mooie, herbruikbare draagtas.

Alle afval in onze ZOO, ook de stapels mest van onze dieren, wordt keurig gescheiden en gesorteerd afgevoerd.

In de kantoren gebruiken we alleen maar FSC-papier. Alle folders, magazines en brieven worden gedrukt op papier met FSC-label, gemaakt van onder andere houtpulp uit duurzaam beheerde bossen.

Er waait al eens een boom om in De Zegge, ons unieke, prachtige natuurgebied van 111 ha in Geel. De stammen en het snoeihout recupereren we als speelgoed voor onze dieren en decoratie in hun verblijven. Zie ze maar stoeien en klauteren op de boomstammen! De bomen krijgen een tweede leven.

Sinds kort kan je met ecocheques niet alleen dagtickets maar ook een ZOOabonnement betalen. Wat een mooi ecocadeau voor jezelf en wie je lief is!

We moedigen bezoekers en medewerkers aan om op een duurzame manier naar de ZOO te komen. Bijna 80% van de KMDA-medewerkers komt naar het werk te voet, per fiets of met het openbaar vervoer. Meer dan 30% legt de woon-werkafstand volledig met de fiets af. Drie sportieve medewerkers fietsen zelfs meer dan 25 km, enkele rit!

Medewerkers van de KMDA kunnen sinds kort in Antwerpen een huurfiets van Velo gebruiken om te fietsen naar hun afspraak in de stad.

In onze restaurants en op onze buffetten serveren we ook lekkere vegetarische gerechten. Minder vlees en vis eten zorgt voor een flinke verkleining van onze ecologische voetafdruk.