Schoolbezoek

Rondleidingen met voordeeltarief voor scholen

Is je groep helemaal wild van nijlpaarden? Of wil je zelf alles weten over glibberige slakken, handtamme slangen of de koning van het dierenrijk? Vraag maar raak, onze deskundige gidsen staan voor jullie paraat. Onze rondleidingen zijn ontwikkeld op het niveau van je klas én conform de eindtermen en ontwikkelingsdoelen. Selecteer hieronder de uitstap en ontdek wat ze te bieden hebben.

Reserveer je schooluitstap online

Meer informatie over de eindtermen kan je onderaan deze pagina downloaden.

Voordelige rondleiding voor scholen

Wij voorzien 1 gids per groep van max. 25 personen.* Tijdens de rondleiding vragen we om minstens één volwassen begeleider te voorzien die mee kan gaan met onze gids.

* Volgens beschikbaarheid en ten laatste 3 weken op voorhand te reserveren. Je betaalt zowel de toegang als de gids aan een voordelig schooltarief. Het schooltarief van € 30 (i.p.v. het standaardtarief van € 100) voor een gids geldt vanaf 15 leerlingen.

Handige harry's

Hoe passen mens & dier zich aan hun leefomgeving aan?

Elke diersoort is aangepast aan haar levenswijze en aan haar biotoop. De leeuw jaagt op de savanne, de tijger in het woud, de zeehond in het water. Ieder zijn eigen dada. Zelfs hun zintuigen passen zich aan hun leefomgeving aan. Waarom heb je zulke grote oren? Heel belangrijk in een gesloten landschap. Waarom heb je zulke grote ogen? Goed zicht is nodig in een open landschap. Wij mensen hebben ook onze eigen fysieke aanpassingen, en anders maken we wel een of ander werktuig om dat gemis op te vangen. Wij hebben geen scherpe horens maar dolken. Als we duiken nemen we duikflessen mee. Als we niet willen opvallen, doen we een camouflagevest aan. Trek mee de parallel tussen mens en dier.

Duur: 1 uur

Doelgroep: 1e graad LO, 2e graad LO, 3e graad LO, 1e graad SO, 2e graad SO, 3e graad SO, jeugdverenigingen

Kleutersafari

Op ontdekking in de dierenwereld op maat van de allerkleinsten.

Kleuters zijn volop hun omgeving aan het ontdekken. Ze leren de kleuren kennen. Ze zien groot en klein, dik en dun. Voor hen is de ZOO één wonderlijke ontdekkingsreis. We laten hen kijken naar de kleurrijke vogels, grote olifanten, koddige pinguïns of verschrikkelijk gevaarlijke leeuwen. Uitgekeken geraken ze nooit.

Duur: 1 uur

Doelgroep: enkel voor de 3de kleuterklas (vanaf derde kleuterklas)

Creepy griezelbeesten

Sta oog in oog met slangen en klauwkikkers.

Een deel van dit thema speelt zich af in een speciaal lokaal waar de deelnemers levende dieren en materialen mogen aanraken. De meeste mensen vinden dit vieze beesten, zijn ze liever kwijt dan rijk of zijn er doodsbang van. Maar elke soort speelt een belangrijke rol in de natuur. Leer ze naar waarde schatten en verwonder je over hun verschijningsvorm, leefwijze en bijzondere kwaliteiten.

Duur: 1 uur

Doelgroep: 1e graad LO, 2e graad LO, 3e graad LO, 6 tem 12 jaar jeugdverenigingen

Koele kikkers en zachte beren

Huidbedekking bij dieren.

De buitenkant van het beestje (en van de mens) is het eerste dat we ervan zien. En meestal blijft het daarbij, want binnenin, dat is meer voer voor specialisten als dokters en dierenartsen. Maar het uiterlijk toont al veel. Alleen al bij de gewervelden zijn er stekels, haren en wol, veren, schubben en slijm. Soms met ongelooflijke kleuren om op te vallen of juist helemaal niet. En elk systeem heeft voor- en nadelen. In elk geval is dit jasje erg belangrijk want hij houdt bacteriën buiten, is lekker warm en zacht en je kunt er soms zelfs mee vliegen. Ga je mee naar de modeshow?

Duur: 1 uur

Doelgroep: 2e graad LO, 3e graad LO, 1e graad SO, 2e graad SO, 3e graad SO, jeugdverenigingen

ZOO Antwerpen van A tot Z

Een rondleiding langs enkele hoogtepunten van de dierentuin.

De dieren in een dierentuin zijn de ambassadeurs voor hun wilde soortgenoten en voor natuurbehoud. Al onze dieren in een uurtje bezoeken, dat lukt niet. Maar we komen in elk geval bij enkele heel belangrijke ambassadeurs. Je komt er alles te weten over hun kweekprogramma, over ons wetenschappelijk onderzoek en over heel wat interessante aspecten van die dieren. Flamingo's, okapi's, brilberen, ara's, leeuwen: we doen er ons uiterste best voor om ze te behouden, niet alleen in de ZOO maar ook in hun eigen habitat.

Duur: 1 uur

Doelgroep: 1e graad LO, 2e graad LO, 3e graad LO, 1e graad SO, 2e graad SO, 3e graad SO, hoger onderwijs, jeugdverenigingen

Erfgoedwandeling

Ontdek de rijke geschiedenis van ZOO Antwerpen.

Met deze 2 uur durende wandeling, duiken we de rijke geschiedenis in van één van de oudste en mooiste dierentuinen ter wereld. We gaan op zoek naar de verhalen achter de gebouwen, de kunstwerken en de mensen en dieren die de ZOO hebben gemaakt tot wat ze nu is: een groene parel waar wetenschap, natuur en cultuur elkaar ontmoeten in het hart van de stad.

Duur: 2 uur

Doelgroep:  2e graad SO, 3e graad SO, hoger onderwijs, jeugdverenigingen