Dieren en gebouwen

Duizenden dieren hebben hun thuis in ZOO Antwerpen. Zij vinden onderdak in prachtige gebouwen, waarvan de meeste geklasseerd zijn. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste gebouwen én hun bewoners.

Rotondegebouw

Een kolonie van zwartvoetpinguïns nam haar intrek in het historische Rotondegebouw, vlakbij het kioskplein en de ingang. Aan het andere uiterste wonen de Cubaanse flamingo’s. Ook waadvogels en neushoornvogels vinden hier hun nieuwe thuis. Zij kregen een volière met een flexibel nylonnet aan de gietijzeren structuur waarin de boogvormen van de ramen terugkeren. Het gebouw dateert uit 1878 en werd ontworpen door architect Servais.

Het Kleinapengebouw

De mandrils verwelkomen je van op hun rotstuin met waterval aan het Kleinapengebouw. Hier vind je de kleine broertjes van de mensapen, zoals de mutslangoeren en de klauwaapjes. Ook de goudkopleeuwaapjes hebben hier hun plek. De KMDA is stamboekhouder van deze bedreigde diersoort.

De Moorse tempel

Oorspronkelijk werden hier de loopvogels zoals struisvogels en emoes ondergebracht. In 1919 kwam uit Congo de eerste levende okapi in een dierentuin aan, een wereldprimeur. De okapi's worden sinds 1965 in de prachtige Moorse tempel gehuisvest. ZOO Antwerpen beheert wereldwijd het stamboek van deze bedreigde diersoort.

Mensapen

Grote dieren vragen een stevig verblijf. Dit gebouw werd in 1958 ontworpen volgens de nieuwste inzichten over het huisvesten van mensapen. Hier vind je de chimpansees en de gorilla's. Met een klimparcours, evenwichtsbalken en een apenhangmat binnen waant je kroost zich hier in de leefwereld van de apen.

 

Egyptische tempel

Dit prachtig gebouw is één van de oudste van de ZOO. Het werd gebouwd in 1856 en biedt onderdak aan de giraffen en de olifanten. Na het vertrek van Kai-Mook huizen hier nu Aziatische olifantenstiertjes.

Het rundergebouw

In dit gebouw in cottagestijl vind je onze zebra's en Kaapse buffels. Met de bergzebra trekt ZOO Antwerpen resoluut de kaart van conservatie. De bergzebra staat geboekstaafd als kwetsbare soort. Er leven nog maar naar schatting 9.000 exemplaren in de natuur. Links van het rundergebouw vind je de visaya wrattenzwijnen.

Vriesland

In Vriesland vind je maar liefst drie soorten pinguïns: de koningspinguïns, de gentoopinguïns en de macaronipinguïns. Aan de ingang van Vriesland word je verwelkomd door de zeehonden.

Aquarium

Naast Vriesland bevindt zich één van de oudste aquaria van Europa. Het werd in gebruik genomen in 1911 en is dus meer dan honderd jaar oud. De bezoekerszaal werd recent helemaal gerenoveerd, met als kerst op de taart het spectaculaire rifaquarium.

Reptielengebouw

Boven het aquarium staat de Griekse tempel van het reptielengebouw. Hier vind je de meest exotische reptielen, zoals de komodovaraan, de dwergkaaiman of de neushoornleguaan. Het oorspronkelijke gebouw dateert net zoals het aquarium van 1911 maar onderging ondertussen al enkele malen een totale facelift.

Zeehondenverblijf

Onze zeehonden genieten met volle teugen van hun stukje geklasseerd park in de ZOO. Hun verblijf werd compleet gerenoveerd volgens de authentieke plannen van 1908. Een groot deel van de restauratie was de reconstructie van de gesculpteerde rotsen en de waterval. Een biologische filterinstallatie met twee zandfilters recycleren het water voortdurend, zodat er geen druppel water wordt verspild.

Hippotopia

Het houten wandelpad dat langs de tapirs, de pelikanen en de nijlpaarden kronkelt, is volledig vernieuwd. Nu hebben ook de beverraten hier hun vaste stek.

 

Vogelgebouw

Het Vogelgebouw is oorspronkelijk van de hand van architect Emile Thielens, die het ‘nieuw verblijf voor exotische vogels’ ontwierp in 1893. Na de zware beschadiging tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het Vogelgebouw in 1948 bijna helemaal vernieuwd en uitgebreid.

Nocturama

In het Nocturama zijn de nachtdieren thuis. Hier is het overdag donker zodat de dieren wakker zijn en op zoek gaan naar voedsel. ’s Nachts gaan de lichten er aan en gaan de dieren slapen. Hier vind je onder andere de slanke lori's, het aardvarken en de senegalgalago.

Het leeuwenperk

In de dierentuin is een echte woestijn ontstaan: de Kalahari. Hier vind je onze leeuwin Maouli met dochter Caitlin en zoon Nestor.

Berenverblijf

Het berenverblijf maakt deel uit van het Jubileumcomplex waar vroeger onder andere ijsberen werden gehuisvest. Sinds 2005 zijn brilberen en neusberen de bewoners.

Aquaforum

In het aquaforum vind je een indrukwekkend waterbassin waar je de dieren eveneens onder water kunt bekijken via enkele grote ramen. Aanvankelijk kon men hier de spelende dolfijnen observeren, nu stelen de zeeleeuwen verschillende keren per dag de show.

Roofvogelverblijf

De roofvogels wonen nu in volières die deel uitmaken van het Jubileumcomplex. Zoals de naam al zegt, werd dit bouwwerk geopend naar aanleiding van het 125-jarig bestaan van de dierentuin. Hier vind je onder andere de monniksgier, waarvan ZOO Antwerpen de stamboekhouder is.