Pers

ZOO Antwerpen viert eerste World Chimpanzee Day met nieuw onderzoek over chimpansees

Slim naar de ZOO. Ontdek de route die het beste bij je past.

Op 14 juli wordt dit jaar voor het eerst World Chimpanzee Day gevierd. Die datum is symbolisch: op 14 juli 1960 startte Jane Goodall haar iconische onderzoek naar het gedrag van chimpansees in Tanzania. Op World Chimpanzee Day vieren we niet alleen onze nauwste verwanten, maar wordt er ook opgeroepen tot meer onderzoek en bescherming van deze prachtige dieren. Er leven nog maar 350.000 chimpansees in het wild. Die worden nog elke dag bedreigd door habitatverlies en door illegale verkoop als bushmeat en als huisdier.

Ook ZOO Antwerpen vecht voor een betere toekomst voor de chimpansee, door onderzoek van het gedrag van deze dieren in de dierentuin en in het onderzoeksproject ‘Projet Grands Singes’ in Kameroen. Samen met het plaatselijke team onderzoekt projectleider Nikki Tagg (Antwerp ZOO Centre for Research and Conservation) er hoe apen en mensen kunnen samenleven in niet-beschermde gebieden. Daarvoor is de betrokkenheid van de lokale bevolking in het onderzoeks- en conservatieproject cruciaal.

Net deze week publiceerde Nikki Tagg in American Journal of Physical Anthropology een uitgebreide studie over het nachtelijk gedrag van chimpansees, waarover tot nu zeer weinig bekend was. Daaruit blijkt dat chimpansees, net als mensen, één lange periode slapen tijdens de nacht. Toch hebben ze een flexibel slaappatroon: externe factoren als extreme temperaturen en aanwezigheid van menselijke activiteit beïnvloeden hun activiteit tijdens de nacht. Het is de eerste keer dat nachtactiviteit bij chimpansees zo uitgebreid wordt onderzocht. Zulke kennis is niet enkel belangrijk voor efficiënte conservatieplanning, maar geeft ook inzicht in de evolutie van het slaapgedrag van de mens en zou informatie kunnen leveren voor slaapgeneeskunde.

Op 14 juli worden onze chimpansees in ZOO Antwerpen extra in de bloemetjes gezet, met een speciale voederbabbel om 13u45.

Meer info over het recente onderzoek

De resultaten van deze studie werden in een set van negen papers gepubliceerd in American Journal of Physical Anthropology. 
Symposium set on primate sleep

Research article on nocturnal activity in wild chimpanzees
Tagg N, McCarthy M, Dieguez P, et al. Nocturnal activity in wild chimpanzees (Pan troglodytes): Evidence for flexible sleeping patterns and insights into human evolution. Am J Phys Anthropol. 2018;166:510–529. 

Review article on sleep and nesting behavior in primates
Fruth B, Tagg N, Stewart F. . Am J Phys Anthropol. 2018;166:499–509. 

 

 

Download hier de rushes

Beeldmateriaal van chimpansees in het wild is beschikbaar op aanvraag.