Pers

Uitzonderlijke geboorte in ZOO Antwerpen: zes Guatemala stekelleguanen

Goed gecamoufleerd tussen de kronkelende takken van het terrarium zagen zes Guatemala stekelleguanen het levenslicht. De verzorgers van het Reptielengebouw van ZOO Antwerpen kijken al enkele maanden reikhalzend uit naar deze Europese primeur. De Guatemala stekelleguanen zijn nog niet zo lang geïntroduceerd bij de andere bewoners van het gemengd verblijf, maar ze hebben het duidelijk naar hun zin. En dat hebben we geweten, want hun eerste paring was meteen een succes. Een unicum!

“De geboorte van de zes Guatemala stekelleguanen is meteen een bijzondere geboorte, want kweken met deze reptielen uit Centraal-Amerika is niet eenvoudig”, legt dierenverzorger Sam uit. Het is de eerste keer dat ZOO Antwerpen met deze soort kweekt om een bufferpopulatie op te bouwen.

Niet alle reptielen leggen een ei

Bij de geboorte van reptielen denken we al te vaak aan eieren. Het vrouwtje die eitjes deponeert waarin de jongen ontwikkelen, die na enkele dagen, weken of maanden zelfs uitkomen. Maar deze soort pakt het wat unieker aan. De Guatemala stekelleguanen zijn eierlevendbarend of in wetenschappelijke termen ovovivipaar. Een combinatie van eierleggend (ovipaar) en levendbarend (vivipaar) maakt de manier waarop deze dieren voor een nageslacht zorgen zo bijzonder. Het grote verschil met levendbarend is dat de jongen niet via een navelstreng en placenta worden gevoed. Alle voedingsstoffen zitten in het ei. De jongen komen levend ter wereld nadat hun ei werd uitgebroed IN het lichaam van het vrouwtje. 

“De dikke buik bij het vrouwtje wijst op goed nieuws. Maar voor het overige is haar zwangerschap een goed bewaard geheim. Wanneer de moeder de kleintjes voelt wriemelen en wroeten in haar buik is ze klaar voor de worp. Voor de geboorte zijn de bewegingen van de jongen al zichtbaar in de moederbuik”, vertelt Sam enthousiast. 

Kleintjes spotten 

De kleintjes leven nog enkele weken in de kraamafdeling van het Reptielengebouw. Hier worden de jonge reptielen verzorgd die in de dierentuin worden geboren. “De Guatemala stekelleguanen tonen zich graag, wat opmerkelijk is. Andere soorten verstoppen zich doorgaans onder een steen, in rotsspleten of holle boomstammen als schuilplaats”, verklaart Sam. 

Dierenverzorger Sam kijkt uit naar de ontwikkeling van de kleintjes: “Wat opvalt, is de schutkleur van deze kleintjes. Ze zullen pas verkleuren naarmate ze ouder worden. Dan zal je past echt goed zien wat het geslacht is van de dieren. De mannetjes zijn makkelijk te herkennen aan hun kleurrijke blauwe lijf en gele kop. De vrouwtjes zijn minder kleurig, meestal zilverkleurig. Benieuwd wanneer we stillaan hun ware aard kunnen zien.” 

Sterren van het gemengd verblijf

De prachtige Griekse tempel herbergt sinds 1911 honderden reptielen en amfibieën in ZOO Antwerpen. Het terrarium waar de Guatemala stekelleguanen verblijven is een gemengd verblijf samen met de reuzenpadhagedis en de Motagua zwarte leguaan. Het verblijf is zo ingericht dat de ruimte de noden van alle drie de soorten vervult. In hun natuurlijke geografische habitat delen ze ook hun verblijf in de droge tropische bossen en rotsachtige omgeving met droge winters en natte zomers.

Nog meer goed nieuws

Anders dan bij andere dierensoorten hebben reptielen vaak geen stamboekhouder. Er is dan ook niemand die beslist of en wanneer er gekweekt moet worden met de dieren, daarom namen de reptielenexperts van ZOO Antwerpen zelf het initiatief. En met succes! “Voorlopig zit er nog een zwanger vrouwtje afgezonderd van de rest om in alle rust en goed verstopt haar jongen op de wereld te zetten. We verwachten binnenkort nog enkele kleintjes. Het zal dan weer een heus speurwerk worden om alle borelingen te vinden. Ze zullen uiteraard ook voor de bezoekers te zien zijn”, vertelt verzorger Sam enthousiast.