Pers

Twee flamingokuikens kruipen uit hun ei in ZOO Antwerpen

Bezoekers in het park:
0%* * realtime % bezoekers t.o.v. de toegelaten max. coronacapaciteit.

Fantastisch nieuws bij de Cubaanse flamingo’s in ZOO Antwerpen. Eerder deze week kropen niet één, maar twee flamingokuikens uit hun ei. De opgetogen verzorgers doopten de pluizige diertjes Vega en Vida.

 

Sinds kort trappelen twee paar extra pootjes op het groene gras in het flamingoverblijf want er werden maar liefst twee eieren succesvol uitgebroed. Dat is groot nieuws want flamingo-eieren zijn fragiel en breken snel. De kuikens wogen bij de geboorte zo’n 100 gram en gingen al snel op verkenning in hun nieuwe verblijf. “De kuikens staan al meteen op hun pootjes en durven na vier dagen het nest al te verlaten,” zegt verzorger Kim. Dat nest ziet er trouwens helemaal niet uit als een klassiek vogelnest met takken en blaadjes. “Flamingo’s gebruiken hun snavel om een toren met modder te bouwen. In het midden maken ze een ondiepe kuil voor het ei. Zelfs nadat het ei is gelegd, werken het mannetje en wijfje nog een paar dagen ijverig verder. De regel is: hoe hoger, hoe beter. Zo’n modderkegel kan wel 40 centimeter hoog worden”, legt Kim uit.

 

Donskleed

Terwijl de volwassen Cubaanse flamingo’s het toonbeeld zijn van elegantie, blinken de kleine kuikens uit in schattigheid in hun witgrijze donskleed. “Als de jongen 2 à 3 weken oud zijn, krijgen ze een tweede donskleed, daarna volgen de eerste grijze veertjes.” Na 2 jaar is het pluizige flamingokuiken helemaal getransformeerd tot een volwassen dier met de kenmerkende roze pluimen. Cubaanse flamingo’s danken hun mooie, roze kleur aan het caroteen dat je in hun voeding terugvindt, zoals kleine kreeftachtige diertjes. Ook de energierijke kropmelk die de ouders aan hun jongen voederen, kleurt door deze stoffen knalrood. “Na een slordige voederbeurt gebeurt het dus wel eens dat een wit kuiken onder de rode smurrie hangt, maar deze ouders zijn relatief proper”, lacht Kim.

Op één been

Momenteel slapen de kuikens nog liggend op het nest, of onder het warme verenkleed van hun ouders. Later zullen ook Vega en Vida als volleerde flamingo’s op één poot balanceren. Dit doen de dieren om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Door op één poot te staan, kunnen zij goed de andere poot warm houden, ook in koud water. Voor ze het balanceren helemaal onder de knie hebben, blijven de jongen nog even met beide pootjes op de grond.

Iconisch beeld

De Cubaanse flamingo’s zorgen al jaar en dag voor een dosis kleur bij de inkom van de dierentuin. Op hun groene perk met mooie vijver vormt de kolonie van statige steltenlopers een van de meest iconische beelden van de Antwerpse ZOO. Vanop het terras van het Grand Café Flamingo is het heerlijk genieten van het uitzicht op de roze vogels én de pluizige kuikens. Om helemaal in de juiste sfeer te komen, bestel je er een toepasselijke cocktail: de Flamingo!