Pers

Samen voor minder plastic soep in de zee

Slim naar de ZOO. Ontdek de route die het beste bij je past.

Met World Clean Up Day op 15 september in het vooruitzicht bundelen ZOO Antwerpen en staatssecretaris voor de Noordzee, Philippe De Backer de krachten voor een propere Noordzee. In het Aquarium van ZOO Antwerpen start op 14 september een sensibiliserende expo die de bedreiging van onze Noordzee duidelijk maakt aan de bezoekers. ZOO Antwerpen toont, onder meer met een net vol plastic troep, hoe bijvoorbeeld de zeepaardjes bedreigd worden. De opstelling leert ZOObezoekers over de problematiek rond enorme hoeveelheden plastic in de zee, maar reikt ook alternatieven aan om het verbruik te verminderen.

ZOO Antwerpen heeft een betoverend Aquarium waar de nadruk ligt op de pracht en rijkdom van de oceaan en onze eigen Noordzee. De laatste jaren is er echter een groeiende bezorgdheid over de enorme hoeveelheid plastic in de zee en de impact ervan op het mariene ecosysteem. Aan dit tempo zit er in 2050 meer plastic in de oceanen dan vis. Heel wat zeedieren en vogels zien dat plastic als voedsel of raken verstrikt in verpakkingen. Bovendien valt het plastic uiteen in steeds kleinere deeltjes, of microplastics. En eigenlijk weet niemand wat het effect hiervan is op lange termijn. Ook niet voor de mens die microplastics binnenkrijgt door het eten van vis en zeevruchten.

“Vanuit mijn eigen ervaringen als duiker in de Noordzee word ik telkens opnieuw met mijn neus op de feiten gedrukt”, zegt Thomas Van Puymbroeck, verzorger Aquarium ZOO Antwerpen. “De hoeveelheid troep die ik zie, wordt stilaan hallucinant. Tien miljoen ton plastic komt er jaarlijks in onze oceanen terecht. Maar waar veel mensen niet bij stil staan is dat 20.000 ton daarvan in onze Noordzee belandt.”  In de ZOO kunnen bezoekers een duiker in het rifaquarium aan het werk zien op maandag, woensdag, vrijdag en zondag, telkens om 13u30.

Afvalstroom laten slinken

Philippe De Backer, staatssecretaris voor de Noordzee: “Onze Noordzee mag geen plastic soep worden. Daarom lanceerde ik als staatssecretaris al een actieplan om te strijden tegen marien afval.” Want tien miljoen ton plastic per jaar in de zeeën en oceanen, staat gelijk aan 1 vuilniswagen per minuut. Het overgrote deel is plastic dat maar één keer gebruikt werd. Zo’n 42 procent van alle plastic ooit gemaakt ging naar verpakkingen. Elke seconde worden er 20.000 plastic flessen gemaakt voor water of softdrinks. De afvalstroom moet dus slinken. “En daar kan ook elke ZOObezoeker aan bijdragen”, zegt De Backer die samen met ZOO Antwerpen een sensibiliserende expo wil uitbouwen. “Ik hoop dat de expo vooral de vele jonge bezoekers aan het denken zet en hen aanspoort om samen zorg te dragen voor onze zeeën en oceanen. Ik roep ook iedereen op om morgen, op World Clean Up Day, samen met mij de handen uit de mouwen te steken en papiertjes in de stad op te rapen. Een papiertje dat is opgeraapt, kan al niet in onze zee terechtkomen. Kleine daad, groot resultaat.”

Het nieuwe educatieve programma maakt de actuele bedreiging van onze Noordzee duidelijk. ZOO Antwerpen toont, aan de hand van een net vol plastic troep, hoe bijvoorbeeld de zeepaardjes bedreigd worden. De enscenering begint in de grote hal van het Aquarium en dringt door in één van de aquaria. Onder de slogan Samen voor minder Soep creëert ZOO Antwerpen een sterk contrast met de prachtige onderwaterwereld in de andere aquaria.

In Vriesland bij de pinguïns worden bezoekers via een informatieve wand aangesproken om zelf actie te ondernemen. Ze krijgen er informatie om wegwerpplastic te vermijden. De opstelling in Vriesland zoomt op termijn ook in op de impact van plastic op het leven in de zee, en op het doordringen van microplastics tot in alle lagen van de voedselketen. Via microscopische foto’s van plankton, met daarin microplastics, ziet de bezoeker rechtstreeks de impact op het eigen dieet.

Herbruikbare drinkbussen

Ook op Europees niveau wordt een bewustmakingscampagne georganiseerd samen met een groot aantal toonaangevende aquaria in verschillende landen. ZOO Antwerpen sluit zich aan bij die campagne en zet ook zelf de eerste stappen om minder plastic te gebruiken. “In onze verkooppunten bannen we wegwerpproducten, zoals plastic zakken en rietjes”, zegt algemeen directeur Dries Herpoelaert. “Meer nog: in onze shops tonen we verstandige alternatieven, zoals herbruikbare drinkbussen, duurzame lunchboxen, katoenen tassen.”

Uiteraard is er niet alleen de problematiek van de plastic soep. “Ook hoe we de Noordzee als voedselbron beheren en exploiteren verdient aandacht. Met een duurzame aanpak is er een toekomst voor de visserij en aquacultuur”, gaat Herpoelaert verder. “We kunnen in ZOO Antwerpen duurzaam gebruik in onze restaurants onder de aandacht brengen. Initiatieven zoals de viswijzer, een lijst met niet-bedreigde vissoorten, en labels zoals MSC helpen ons bij het maken van die keuze en zullen in een tweede fase aan bod komen in de begeleidende informatie in onze horecapunten.”