Pers

Meer dan 5.800 mensen kozen mee: ZO(O) heet de pasgeboren gorilla in ZOO Antwerpen

UPDATE 18/04/2021 - ZOO Antwerpen is open! Helaas zijn op vraag van de overheid onze gebouwen niet toegankelijk voor bezoekers. Daarom is een wandeling door onze prachtige tuin momenteel een buitenbeleving. Abonnees hoeven enkel te reserveren tijdens de weekend-, feest-, brug en vakantiedagen. Voor het grote publiek is het altijd verplicht om te reserveren, ook op weekdagen. Koop eerst je ticket en reserveer dan een tijdstip van aankomst. Dit geeft je toegang tot het park tot sluitingstijd. Reserveer hier je bezoek. Raadpleeg alle maatregelen die voor jouw en onze veiligheid genomen worden in het park. Tot snel, zorg goed voor elkaar!
Bezoekers in het park:
5%* * realtime % bezoekers t.o.v. de toegelaten max. coronacapaciteit.

‘Vizazi!’ Die naam zal binnenkort vaak weerklinken in de Mensapenvallei in ZOO Antwerpen, want zo heet de pasgeboren gorilla. Dat heeft het grote publiek beslist. Maar liefst 5.867 mensen brachten voor middernacht hun stem uit via een poll op de Facebookpagina van de dierentuin. “Wij zijn heel tevreden, want in die naam zit een mooie verwijzing naar haar grootmoeder verstopt!” zegt verzorger Melanie.

De verzorgers uit de Mensapenvallei in ZOO Antwerpen hadden drie favoriete namen gekozen voor het jong van Mambele en zilverrug Matadi. “Traditioneel gezien kiezen we altijd voor namen uit het taalgebied of uit de regio waar de diersoort in de natuur leeft”, legt Melanie uit. 2020 is ook het jaar van de V, dus kwamen ze uit bij Virunga, Vizazi en Vunga. De fans van de dierentuin hadden het laatste woord en 44 procent van hen koos voor Vizazi.

“Vizazi betekent ‘generaties’ in de Afrikaanse taal Swahili. Dat vinden we niet alleen symbolisch heel mooi, er is nog meer. De grootmoeder van het kleintje heet immers Zazie. Zo is ze dus eigenlijk nu ook een beetje vernoemd naar haar oma”, aldus Melanie.

Vizazi kan je elke dag al bewonderen in ZOO Antwerpen. Zij woont samen op hun eiland met vier andere westelijke laaglandgorilla’s: Thandie, Mambele, Matadi en Mayani. Ook oostelijke laaglandgorilla Amahoro is opgenomen in hun familie.