Pers

Bungeejumpen bij de leeuwen in ZOO Antwerpen op Werelddierendag

Vandaag, op Werelddierendag, wordt de onlangs geboren drieling leeuwenwelpen extra verwend. Burgemeester Bart De Wever, minister van Dierenwelzijn Ben Weyts en schepen van Dierenwelzijn Els van Doesburg brachten een bezoek aan de leeuwenfamilie in de Antwerpse dierentuin. Ze schonken een spannend geboortecadeau aan de welpjes Whisker, Waka en Winta.

Werelddierendag is dit jaar extra speciaal in ZOO Antwerpen. Burgemeester Bart De Wever, Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts en schepen van Dierenwelzijn van de stad Antwerpen Els van Doesburg brachten op deze feestelijke dierendag een bezoek aan de pasgeboren leeuwendrieling.

Bungeejumpen in de ZOO? Het is niet zo gek als het klinkt.

De welpjes hebben de harten van onze bezoekers en abonnees al gestolen en ook de burgemeester is gecharmeerd door deze nieuwe inwoners van ‘t Stad. Een ‘vleesbungee’ is een ongewoon geboortegeschenk maar grote katten zoals leeuwen zijn er dol op. “Op deze manier moeten ze moeite doen om hun voedsel te bemachtigen. Het is een aantrekkelijke vorm van verrijking en het levert spectaculaire beelden op.” De welpjes zijn nog net een tikkeltje te klein om hun nagels in het heen en weer bengelende stuk vlees te klauwen. Zij konden zich tegoed doen aan pakketjes met stro, vleesstukjes en een heleboel interessante geurtjes. “Verrijking is belangrijk”. We willen onze dieren stimuleren door hen verschillende geuren, texturen en vormen aan te bieden. Dat is cruciaal voor hun ontwikkeling en welzijn”, zegt curator Sarah Lafaut.

Burgemeester van Antwerpen, Bart De Wever: “Vlaamse leeuwtjes voor onze zoo, dat is het schoonste dat een Antwerpse burgemeester kan wensen,” zegt burgemeester Bart De Wever. “Nu het normale leven terugkeert en onze stad opnieuw kan bruisen, is het een ongelofelijke opportuniteit om deze herfstdagen ook een bezoek aan onze zoo te brengen om alle nieuwe dieren te ontmoeten. De zoo is niet alleen een leuke uitstap voor heel de familie, voor jong en oud. Met een bezoek steun je ook wetenschappelijk onderzoek en een belangrijke kennisinstelling voor Antwerpen.”
Vlaams Dierenminister, Ben Weyts: “Vlaanderen heeft een groot hart voor veel dieren, maar leeuwen zijn toch nog iets speciaals. Deze welpen zijn een fantastische aanwinst voor ZOO Antwerpen. Het is belangrijk dat Vlamingen de kans krijgen om exotische dieren met eigen ogen te zien: niet alleen op foto in een schoolboek, maar ook in het echt. Zo blijven we ook beter doordrongen van het belang om hen te beschermen”.
Schepen voor Dierenwelzijn van de stad Antwerpen, Els van Doesburg: “Een prachtige aanwinst voor ZOO Antwerpen, waardevolle genen, een belangrijke gebeurtenis in het voorbestaan van de West- en Centraal Afrikaanse leeuwen? Dat zal allemaal wel. Maar eerlijk, ik heb er ongelooflijk naar uitgekeken om dit schattige trio bezig te zien. Ik heb de beelden van de geboorte al een paar keer herbekeken op de website van ZOO Antwerpen. Dit is gewoon fantastisch.”

Op het ritme van de dieren

Enkele weken geleden zetten welpjes Whisker, Waka en Winta hun eerste stapjes op het grote buitenverblijf in ZOO Antwerpen. Sindsdien zorgt de drieling dagelijks voor vertederende taferelen op het grote leeuwenperk. De onstuimige drieling trekt er al dapper op uit en speelt graag verstoppertje in het hoge gras. Intussen werd ook tante Kira aan de groep geïntroduceerd. Vandaag genieten beide leeuwinnen samen van het jonge geweld in het nazomerzonnetje op het ruime buitenperk. Vader Nestor leeft nog even gescheiden van de groep zodat de leeuwinnen en de kroost alvast een hechte groep kunnen vormen. Pas dan kan de volgende stap in het introductieproces worden gezet. Dat gebeurt steeds op het ritme van de dieren.

Waardevolle genen

De speelse en gezonde welpen zijn intussen vier maanden oud en doen het bijzonder goed. Hun geboorte was dan ook belangrijk voor het Europees kweekprogramma voor West- en Centraal Afrikaanse leeuwen. Die ondersoort lijdt in de natuur sterk onder ontbossing, stroperij, biotoopverlies en vergiftiging. “Net zoals hun ouders hebben deze welpen waardevolle genen”, legt curator Sarah uit. “We hopen dat ze ooit ook zelf voor nageslacht kunnen zorgen. Tot die tijd blijven ze bij ons. Binnenkort zijn ze groot genoeg om zich uit te leven met hun nieuwe speelgoed. Spannend!”