FRIS

Flanders Research Information Space !?

Op zoek naar informatie over al het wetenschappelijk onderzoek van de Zoo en Planckendael?

Het Vlaamse onderzoeksportaal "FRIS" wijst je de weg!  Klik op het logo hierboven

 

Recente Publicaties in beeld

 

 

Goudkopleeuwapen vrijwillig op dieet.

Goudkopleeuwapen kunnen overleven in verstoorde wouden maar tot nog toe wist niemand of ze zich daardoor anders moeten gaan gedragen. Uit onlangs gepubliceerde onderzoeksresultaten van het KMDA natuurproject BioBrasil blijkt dat goudkopleeuwapen zich goed aanpassen aan het veranderde voedselaanbod in verstoorde wouden. Hun dieet varieert van maand tot maand in functie van wat er voorhanden is in het woud. De lijst van plantensoorten die ze gebruiken telt meer dan 242 namen, een record onder de leeuwapensoorten. Doordat ze zo flexibel zijn in hun dieet kunnen ze goed overleven, zelfs al is het voedselaanbod in verstoorde wouden minder gevarieerd. Toch blijkt uit de gegevens dat ze het liefst vruchten eten van planten uit ongerepte wouden. Hun dieet is een beetje zoals elke dag moeten kiezen uit appelen of peren, totdat het seizoen van de frambozen of aardbeien begint. Ongerepte wouden bieden ook nog andere belangrijke hulpbronnen zoals slaapplaatsen. Het blijft dus belangrijk om stukken ongerept woud te vrijwaren.  Dankzij deze resultaten kunnen we concrete aanbevelingen maken over welke boomsoorten best gebruikt worden voor herbebossing of de aanleg van corridors.

Meer info vind je op http://link.springer.com/article/10.1007/s10764-016-9889-x

 

Ooievaars liever lui dan moe?

Elk kind kan je vertellen dat ooievaars in de winter naar Afrika trekken omdat ze daar voedsel kunnen vinden als het bij ons sneeuwt. Onze onderzoekers van het CRC volgden jarenlang de trekroutes door enkele ooievaars uit  Planckendael te voorzien van satellietzenders.  Toen bleek dat de ooievaars steeds vaker de oversteek naar Afrika niet meer wagen. Volwassen ooievaars overwinteren steeds vaker in Spanje omdat ze daar op vuilnisbelten voldoende voedsel kunnen vinden. De jonge ooievaars blijken nog wel steeds naar Afrika trekken, maar het zal een kwestie van tijd zijn eer zij doorhebben dat ze dichter bij huis kunnen blijven.

http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10336-015-1204-7

 

 

De ene bonobo is de andere niet.

Elke bonobo heeft unieke persoonlijkheidskenmerken en de verschillende types bonobo’s zijn in veel opzichten vergelijkbaar met de persoonlijkheidstypes die we kennen bij mensen. Een team van onderzoekers van de Zoo van Antwerpen en de universiteiten van Antwerpen en Edinburgh vroeg de verzorgers van 154 bonobo's in dierentuinen in Europa en de Verenigde Staten een vragenlijst in te vullen zoals die ook veel de humane psychologie wordt gebruikt om de persoonlijkheid van mensen te bestuderen.

http://pss.sagepub.com/content/early/2015/07/23/0956797615589933

 

 

Veilig verpakt in een kakje

Gorilla’s spelen een belangrijke rol bij het verspreiden van zaden van fruitbomen en helpen zo met de hernieuwing van het regenwoud. Dat blijkt uit onderzoek in het veldstation van de ZOO in zuid-Kameroen. Onze wetenschappers Charles-Albert en Nikki onderzochten enkele honderden meststalen van gorilla’s die ze vonden in het woud. De zaden van vruchten die de gorilla’s aten worden vaak enkele kilometers verderop gedeponeerd met hun ontlasting. Bovendien blijken die zaden een grotere kans te hebben om te kiemen omdat ze veilig verpakt zitten in een kakje.

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1146609X15000697

http://journals.cambridge.org/action/displayAbstract?fromPage=online&aid=9656973

 

 

Niet jagen als er onderzoekers zijn aub!

De aanwezigheid van onderzoeksteams in het regenwoud heeft een groot effect op de bescherming van het woud en de dieren die er leven. Dat blijkt uit een nieuwe studie van onze wetenschappers Nikki en Jacob in ons natuurbehoudsprogramma Projet Grands Singes. In ons onderzoeksgebied in zuid-Kameroen blijkt er minder gejaagd te worden en minder bomen gekapt dan in de nabijgelegen gebieden. Bovendien vonden we er méér nesten van gorilla’s en chimpansees dan in gebieden waar onze onderzoekers niet actief waren.  

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/acv.12212/abstract